Pharmacros Blog

April 30, 2020

Τελομεράση, το ένζυμο της “αθανασίας”!

Τελομεράση …

Τα κύτταρα μας δεν παραμένουν τα ίδια κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Στην πλειοψηφία τους, χωρίζονται αντικαθιστώντας τα φθαρμένα κύτταρα. Η συχνότητα διαίρεσης και αντικατάστασης διαφέρει από όργανο σε όργανο. Αυτές οι διαιρέσεις και αντικαταστάσεις δεν μπορούν να συμβούν επ΄αόριστον. Υπάρχει ένα όριο. Σε κάθε διαίρεση, τα κύτταρά μας γερνούν και πλησιάζουν στο όριό τους.

Τι είναι το τελομερές ;

Από τις ελληνικές λέξεις: τέλος και μέρος

 

Τα τελομερή αποτελούν ουσιαστικό μέρος των ανθρώπινων κυττάρων που επηρεάζουν τον τρόπο γήρανσης των κυττάρων μας. Είναι τα «πώματα» στο τέλος κάθε κλώνου DNA που προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας. Τα τελομερή «κονταίνουν» καθώς μεγαλώνουμε. Άλλοι παράγοντες που επισπεύδουν την φθορά τους είναι το άγχος, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

 

 

 

 

Το 1961, ο Leonard Hayflick δηλώνει ότι τα κύτταρα μας έχουν ένα ορισμένο όριο στις διαιρέσεις που μπορούν να κάνουν. Αυτός ο αριθμός ονομάζεται όριο Hayflick . Κάθε τελομερές, κατά τη σύλληψη, έχει μήκος 15.000 μονάδες (βάσεις). Σε κάθε διαίρεση, ένα μέρος αυτών των βάσεων δεν αναπαράγεται, και έτσι το μήκος των τελομερών μειώνεται σταδιακά. Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μειώνονται, χάνοντας τελικά την ικανότητα του κυττάρου να πολλαπλασιάζεται και να πεθαίνει. Μεγάλο μέρος του τελομερούς χάνεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου. Κατά τη γέννηση, το μήκος των τελομερή χρωμοσωμάτων μας έχει ήδη μειωθεί σε 10.000. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας καθώς τα κύτταρα χωρίζονται, το μήκος των τελομερών συνεχίζει να μειώνεται και όταν φτάσουμε στα 5.000 τότε πεθαίνουμε.

Το ένζυμο της Αθανασίας!

Στο σώμα μας, υπάρχει ένα ένζυμο που αναστέλλει τη συρρίκνωση των τελομερών. Αυτό το ένζυμο ονομάζεται τελομεράση. Η τελομεράση είναι ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων μας. Τα τελομερή συντομεύονται κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται και σε ένα ορισμένο σημείο, όταν φτάσουν σε κρίσιμο μήκος, το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί και πεθαίνει. Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, επιβραδύνει και είναι πιθανό να αναστείλει τη γήρανση των κυττάρων.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δράση της τελομεράσης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράγοντες που ενεργοποιούν τη δράση της τελομεράσης:

  • Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης (η εξέταση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης μπορεί να δείξει τον βαθμό οξειδωτικού στρες).
  • Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη μείωση των τελομερών σε δόσεις μεταξύ 1 και 3 γραμμαρίων την ημέρα.
  • Η έρευνα σχετικά με τα μεταλλικά μέταλλα ψευδαργύρου (25-50 mg ανά ημέρα) και το μαγνήσιο (400-800 mg ανά ημέρα) δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του DNA κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA και βραχύτερα τελομερή.
  • Οι τοκοτριενόλες είναι μια ομάδα χημικών που ανήκουν στην οικογένεια της βιταμίνης Ε. Οι μικτές τοκοτριενόλες (μια μορφή βιταμίνης Ε πλήρους φάσματος) σε δόση 400 έως 800 IU την ημέρα μπορούν να αποκαταστήσουν το μήκος των τελομερών και να αποτρέψουν την απώλεια τους βοηθώντας στην παραγωγή του ενζύμου τελομεράσης.
  • Το Superoxide Dismutase (SOD), ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται μέσα στα κύτταρα μας. Οι ερευνητές μελετούν τώρα το δυναμικό της υπεροξειδίου δισμουτάσης ως αντιγηραντικής θεραπείας, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι τα επίπεδα SOD πέφτουν, ενώ τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών αυξάνονται καθώς γερνάμε.
  • Το TA 65 είναι μια χημική ουσία που απομονώνεται από το φυτό Astragalus membranaceous, συνήθως γνωστό ως Huang Qi στα κινέζικα. Παρόλο που το επίπεδο TA65 σε προληπτική ημερήσια δόση 10 γραμμάρια Astragalus είναι πιθανώς αρκετά μικρό, εξακολουθεί να λειτουργεί καλά για την πρόληψη μιας λίστας ασθενειών.
  • Διαλογισμός

Samatha: Ηρεμιστικός διαλογισμός. Είναι η παλαιότερη μορφή διαλογισμού και χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει το μυαλό και να μεταφέρει το άτομο σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης (jhanic). Τα αποτελέσματα του διαλογισμού της Samatha είναι προσωρινά.

Vipassana: Εσωτερικός διαλογισμός. Αυτή η μορφή διαλογισμού χρησιμοποιείται για την κατανόηση της πραγματικής φύσης των πραγμάτων, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί επειδή τα ανθρώπινα όντα είναι συνηθισμένα να βλέπουν πράγματα να παραμορφώνονται από τις προκαταλήψεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος τους.

 

 

 

  • πράσινο τσάι
  • άσκηση

Ως επίλογος: Η εσωτερική ευτυχία, η καλή διατροφή, η άσκηση είναι τα κλειδιά για μια μακρά και υγιή ζωή!

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ